Fotografie: Keke Keukelaar
Roel Janssen
Mijn naam Roel Janssen, ik ben journalist, schrijver van non-fictie en spannende boeken, daarnaast zeezeiler.
Ik heb ruim dertig jaar gewerkt als journalist, onder andere als correspondent in Zuid-Amerika (Brazilië) en Brussel en me vooral met financieel-economische journalistiek bezig gehouden. Financiële schandalen waren mijn journalistieke hobby. Als thrillerschrijver gebruik ik mijn kennis en ervaringen die ik als journalist heb opgedaan.
De Witwasser is een ‘faction thriller’: een verzonnen plot gebaseerd op feiten ontleend aan de werkelijkheid. Het plot draait om bankier Jeen Mansveld die verdronken is in het zwembad van zijn villa in Zuid-Frankrijk. Officier van Justitie Rhonda Zander zoekt uit wat er gebeurd is en stuit op een spoor dat leidt naar een mysterieus klooster in Italië. In dit klooster ontmoet ze advocaat Ebbe Wolfswinkel, die curator is in het faillissement van een zaakje in tuinkabouters, Samen komen ze er achter dat het klooster van Trisulti een dekmantel is voor grootschalige witwasactiviteiten en voor de verspreiding van nepnieuws.
Het klooster van Trisulti bestaat echt, de Amerikaanse alt-right stokebrand Steve Bannon wilde daar een opleidingsinstituut voor rechts-radicale jongeren (een ‘gladiatorenschool’ noemde hij het) beginnen. De witwasconstructies die Ebbe en Rhonda op het spoor komen zijn aan de werkelijkheid ontleend. De dood van bankier Mansveld is geïnspireerd door de verdrinking van Wim Duisenberg in het zwembad van zijn villa in Zuid-Frankrijk.
Met dit boek was het mijn bedoeling om in de vorm van een spannend, leesbaar verhaal iets uit de doeken te doen over de schimmige financiële wereld van witwassen. Nederland speelt daarin een grote rol: het staat bekend als het vierde belastingparadijs ter wereld voor (internationale) bedrijven en Nederlandse banken zijn in de afgelopen jaren zwaar beboet voor nalatigheid bij de bestrijding van witwassen door hun cliënten.
Ik hoop dat de Hermes Thriller Award een prominente plek in het Nederlandstalige wereldje van spannende boeken verovert. Naast de Gouden Strop van het GNM is er zeker plek voor een tweede prijs. Te meer omdat de Vlaamse Diamanten Kogel ter ziele is. Op het gebied van non-fictie en literaire boeken bestaan er ook meerdere prijzen die niet zozeer met elkaar concurreren, maar naast elkaar bestaan. Ik ben benieuwd of de Hermes Award zich op een specifiek spannend genre gaat richten.
Toen ik een keer genomineerd was voor de Diamanten Kogel haalde de schrijver die gewonnen had een speech uit zijn binnenzak. Hij was van tevoren op de hoogte gesteld dat hij de winnaar was. Dat vond ik jammer, het moet een verrassing blijven, ook wat de winnaar op zo’n moment waarop hij/zij te horen krijgt dat hij/zij de gelukkige is, gaat zeggen. Je moet als winnaar overvallen worden, en net als bij de uitreiking van de Oscars stamelen in de microfoon.
Het moment waarop je het gevoel hebt dat de bodem onder je bestaan wegvalt. Dat kan privé zijn, of met je werk te maken hebben, of met schrijven waarbij je hopeloos vast zit.
Ik ben geen alleslezer, maar lees wel veel verschillende boeken. Non-fictie over financiële en economische onderwerpen, politieke actualiteit, historische faction zoals de trilogie van Hilary Mantel over Thomas Cromwell of de boeken van Antonio Scurati over de opkomst van Mussolini. Wat spannende boeken betreft: naast favoriete Nederlandse auteurs lees ik graag John le Carré, Robert Harris, Philip Kerr en vroeger ook Frederick Forsyth. Vrij traditioneel, dus.
Overwin je aarzeling of schaamte en doe mee! Verzin een onderwerp waar je iets van af weet of een thema waarin je geïnteresseerd bent, verdiep je erin. Verzin personages die je kunt inkleuren. Bedenk het begin en het eind van het boek en ga aan de slag. Wees niet bang voor controverse en ga verder dan je zelf zou gaan. Neem de tijd, schrijven en herschrijven duurt altijd langer dan je denkt.
Ik ben genomineerd geweest voor de Gouden Strop, de Diamanten Kogel en de VN-thriller award.
Lastige vraag. Ik had graag John le Carré vragen gesteld over de ondoorgrondelijke krochten van de geheime diensten die hij in al zijn boeken heeft verwerkt. Robert Harris over de diepgravende research die hij doet over al zijn onderwerpen waarover hij schrijft. Hilary Mantel over de Herculische opgave die ze zichzelf stelt om zich een historische wereld eigen te maken die ze in haar boeken verwerkt. Tomas Ross hoe hij telkens weer nieuwe complotten verzint waarin hij erin slaagt prins Bernhard te laten opduiken. Charles den Tex waar hij zijn geniale oneliners vandaan haalt.
En nog veel meer.
Veel plezier gewenst met het lezen van de genomineerde boeken. Blijf lezen en blijf je lokale boekhandelaar steunen!