Fotografie: Koen de Clerck
Maes & Wade
Unieke samenwerking acteur en auteur.
In onze, volgens ons vrij unieke samenwerking, komen de dertig jaar acteerervaring van Anton en evenveel jaar ervaring in de auteurswereld van Ria samen. Terwijl Anton denkt en bedenkt vanuit met vooral een filosofische inslag, zorgt Ria al schrijvend voor de toegankelijkheid van de teksten naar het grote publiek toe. Samen werken we naar een geheel waarin spanning wordt afgewisseld met de persoonlijke achtergrond van onze personages en een welkom vleugje humor hier en daar. Die humor en persoonlijke informatie geven de lezer de kans om alles even te relativeren, want een constant gevoel van spanning, meer dan tweehonderd bladzijden lang, dat houdt niemand vol.
In de schaduw van de meester is het derde en dus ook laatste deel van een trilogie waaraan Pan en Meester Dood vooraf gingen. Dit deel is, net als deel 1 en deel 2 afzonderlijk te lezen, maar wie alle drie boeken leest, krijgt toch veel nuttige informatie mee over de ons ondertussen al zo vertrouwde personages. In het kort de inhoud van het boek, zoals die wordt meegegeven op de achterflap:
De veiling van de eeuw! Antwerpen en de rest van de wereld kijken er reikhalzend naar uit. Twee duivelse geesten net nog iets meer. Achter de schermen tikt de tijdbom van een sinister en pervers plan dat alle grenzen overschrijdt. Voor de moord van de eeuw.
‘U bent er, Meester Dood, precies op tijd.’
‘De dood komt nooit te vroeg of te laat, Pygmalion.’
Niemand is veilig voor de oude en de nieuwe vijand van wetsdokter Tom Beckx en rechercheurs Raoul De Vuyst en Alexandra Goossens. Ook zijzelf niet. Tenzij…
Als auteurs hopen wij natuurlijk met onze boeken een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Een wedstrijd als deze kan daar hopelijk aan bijdragen. Voor ons geldt dus het motto: je wint als je publiek wint.
We zouden zeker vertellen hoe groot het plezier is om op papier vanuit het niets een hele nieuwe wereld te kunnen en mogen creëren. Als je lezers kan aanzetten om aan de hand van je eigen verbeelding ook met hun fantasie verder aan de slag te gaan en zo de personages verder uit te bouwen dan is dat bijzonder mooi, toch?
Dan denken wij vooral aan het einde van de film Seven. Je voelt hoe de spanning daar midden in de woestijn in de lucht hangt. Er gaat iets vreselijks gebeuren, maar wat? Dat moment is voor ons hét spanningsmoment, meer dan wanneer je ‘wat-vraag’ na ijzingwekkende momenten wordt beantwoord.
Aron leest graag filosofie, geschiedenis en psychologie. Hij noemt zichzelf een omnivoor wat non-fictie betreft.
Ria leest het liefst non-fictie met geschiedkundige inslag en thrillers (bij voorkeur Tess Gerritsen en Nicci French.
Tegen wie wil schrijven zouden wij vooral zeggen: doen. Veel te vaak blijven mensen steken in hun verbeelding. De verbeelding kent geen grenzen, alles is mogelijk, maar je moet er op een bepaald moment ook echt mee aan de slag gaan. In het naar buiten brengen van je verhaal bestaat geen goed of fout, het is de boodschap die jij wil brengen, net zoals ook Hermes trouwens een boodschapper was.
Neen.
Eigenlijk heb ik, Ria, die vraag al gesteld. Van Nicci French wilde ik graag weten hoe het voor hen is om als duo samen thrillers te schrijven. Ik ben, dankzij onze uitgeverij Houtekiet, een paar keer met hen samen op stap mogen gaan en heb uitvoerig met hen kunnen praten. Er groeide zo’n mooie band dat zij zelfs met plezier een quote op ons boek hebben gezet, waar wij uiteraard heel blij mee zijn.
Dat je al lezend jezelf kan aanleren om op verschillende manieren naar iets te kijken. Personages zijn niet alleen maar goed of slecht zoals mensen dat in het echte leven ook zelden zijn. Lezen is voor ons dé manier om te ontspannen en tegelijk ook dingen bij te leren. We hopen dat andere lezers dat ook zo ervaren.