Interview Jonas BoetsInterview Jonas BoetsInterview Jonas BoetsInterview Jonas Boets
  • HOME
  • AWARD
  • LONGLIST
  • SCHRIJFWEDSTRIJD
  • OVER ONS
  • INTERVIEWS
  • IN DE PERS
  • CONTACT
✕
3 augustus 2022

Interview Jonas Boets

Jonas Boets
Jonas Boets
  1. Stel jezelf voor in vijf woorden. Je mag deze kort toelichten.
  • Bezig: ik ben altijd wel met iets bezig. Een verhaal voor een boek, het bedenken van een serie, het ontwikkelen van een videoplatform bij Streamz, …
  • Gulzig: ik blijf nooit bij 1 genre of 1 lezerspubliek. Vandaar dat ik zowel prentenboeken, kinderboeken, jeugdboeken, young adultromans als nu ook een thriller voor volwassenen heb geschreven.
  • Multimediaal: ik werk al meer dan 15 jaar in de media, waardoor ik verhalen tot leven wil doen komen op alle platformen.
  • Humoristisch: een boek moet spannend, maar ook ontspannend zijn. Daarom probeer ik altijd voldoende humor in de verhalen te verwerken.
  • Dromerig: ik zie de dingen van bij de start altijd heel groots.
  1. Vertel iets over jouw boek dat op de longlist staat.

Smith – Doe maar gewoon komt voort uit mijn eerste jeugdserie: Sam Smith. Het is een reeks over een doodgewone jongen die plots een opleiding tot geheim agent mag volgen. Omdat 20 jaar later heel veel kinderen en jongeren ooit in aanraking zijn gekomen met dat boek, besloot ik om Sam ook echt 20 jaar ouder te maken en hem een verhaal te laten beleven in de omgeving waarin zijn vroegere lezers zich nu bevinden: de grote wereld, waarin je op je eigen benen moet staan. Dat levert enerzijds veel humor op, maar door de achtergrond van spionage ook veel spanning.

  1. Wat verwacht je van deze wedstrijd?

Zoals hierboven staat, ben ik een dromer, dus stiekem droom ik al van winst. Ik hoop dat de jury inziet dat dit boek een ander soort thriller is, een nieuwe insteek, die hopelijk veel twintigers weer aan het lezen brengt. Met teasers naar de volgende hoofdstukken, met chats die worden afgebeeld, met korte hoofdstukken voor een kortere aandachtsspanne. Helemaal klaar voor de nieuwe realiteit.

  1. Stel dat je wint, hoe ziet jouw speech eruit?

Ik zal benadrukken dat we niet bang hoeven te zijn voor vernieuwing. Verschillende media hebben zich de laatste decennia proberen te verweren tegen verandering en hebben in eerste instantie proberen te verdedigen wat er altijd is geweest. Maar ook boeken worden uitgedaagd en zullen zich moeten heruitvinden. Dat is niet erg, zolang er goede verhalen aan de grondslag liggen, zal er gelezen worden. We moeten alleen met zijn allen nadenken over hoe het boek van de toekomst eruit zal zien. Met Smith – Doe maar gewoon hebben we al kleine stapjes gezet, maar er zullen nog grote sprongen nodig zijn om te slagen.

  1. Hoe ziet jouw meest thriller achtige moment eruit?

Mijn grootste thrillermomenten hebben niets te maken met een donkere verlaten omgeving of met guur weer en achtervolgende gangsters. De spannendste momenten zijn die waar je niet weet wat er gaat gebeuren. De stiltes voor de storm, de suggestie dat iets elke moment kan omslaan. Je voelt je eenzaam, onbehaaglijk, paniekerig. Maar je weet vooral niet waarom.

  1. Welk genre boeken lees jij graag?

Thrillers uiteraard, maar evengoed een ingenieuze roman. Ik ben ook fan van pure humorboeken zoals iemand als John O’Farrell ze schrijft, maar helaas zijn er maar weinig schrijvers die daar echt goed in zijn.

  1. Hermes organiseert ook een schrijfwedstrijd. Welke tips heb jij voor de deelnemers?

Voorbereiding: het beste boek is een boek dat is voorbereid. Vergeet de verhalen van schrijvers die hun inspiratie dagelijks laten opborrelen. Voorbereiden, construeren, uitlijnen, dat levert meestal de knapste boeken op.

  1. Heb je eerder met een boek aan een wedstrijd meegedaan?

Sam Smith en de Dragons won in 2010 de prijs van de Kinder- en jeugdjury Vlaanderen en Liever de leugen werd in dezelfde wedstrijd tweede in 2012. Kinderboek Tom en Free: piraten was het Bovenste Beste Kinderboek van 2008.

  1. Welke vraag zou jij aan jouw favoriete auteur willen stellen? Aan wie zou dat zijn?

Anthony Horowitz: mijn all-time favourite. Ik zou hem vragen hoe hij zijn, soms eigenaardige, personages bedenkt. Inspiratie van het moment of zorgvuldig geobserveerd?

  1. Wat zou jij nog kwijt willen aan je lezers?

Dat ze moeten blijven lezen, of dat nu digitaal is of op papier. Door te lezen wordt je verbeelding geprikkeld en dat is een eigenschap die je in veel facetten in je leven kan gebruiken. En het is de makkelijkste manier om even in een heel andere wereld te stappen.

Deel
© Hermes Thriller Award. Alle rechten voorbehouden.